Wat is een VPS

13-02-2022

VPS: Virtual Private Server

VPS staat voor Virtual Private Server, maar wat is dat eigenlijk? VPS is een vorm van webhosting. Waar je bij het populaire en voordelige shared webhosting één fysieke server deelt met andere klanten, wordt bij VPS een fysieke server gescheiden in een aantal virtuele particuliere servers. Virtueel particuliere servers opereren afzonderlijk van elkaar. Dit heeft een aantal voordelen. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat er verschillende besturingssystemen, oftewel operating systems (OS), en applicaties kunnen draaien op dezelfde server. Een VPS kan ook meer dataverkeer aan dan een gedeelde server. Mijnwebsitehosting biedt daarom naast shared webhosting ook verschillende VPS-pakketten aan. 

Waarom VPS

VPS heeft meerdere voordelen ten opzichte van shared webhosting. Weet je niet of je VPS nodig hebt om jouw bedrijf en/of website goed te laten draaien? Wij hebben op een rijtje gezet in welke gevallen je het in ieder geval nodig hebt: 

•    Je hebt een ander besturingssysteem nodig dan je bij shared hosting krijgt.

•    Je wilt je hosting aanpassen met niet-standaard software of configuraties.

•    Je bedrijf heeft datapieken en -dalen. 

•    Je hebt meer controle nodig over de veiligheid.

•    Je hebt meer kracht nodig voor de website of applicaties zonder groot budget.

Bij Mijnwebsitehosting heb je een ruime keuze aan VPS-aanbod. Het verschil in de pakketten zit in de hoeveelheid CPU Cores, RAM-geheugen, ruimte op de harde schijf, aantal IP-adressen, dataverkeer en snelheid op het netwerk.

(un)managed VPS Hosting

Ben je zelf niet zo bedreven in de IT? Geen enkel probleem! Bij Mijnwebsitehosting hebben wij namelijk ook managed VPS’en. Dan nemen wij het beheer van de server in z’n geheel voor je uit handen. Denk aan optimalisatie, onderhoud en updates. Met een zogenaamde uptime (de tijd dat een server goed draait) van maar liefst 99,99% zorgen wij dat alles vlekkeloos functioneert en jouw websitebezoekers niet hoeven te wachten. Onder andere door dagelijkse back-ups maar ook door middel van antivirus protectie. Wij helpen je graag met de keuze voor het juiste VPS-pakket. Heb je de IT-techniek wél zelf onder de knie? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een unmanaged VPS.

Verschil tussen VPS en dedicated server

De twee uitersten van webhosting zijn enerzijds shared hosting en anderzijds dedicated server hosting. Bij dedicated server hosting krijg je als klant één volledige server tot je beschikking. Dit is maatwerk, vandaar dat deze optie ook prijzig is. VPS ligt in het midden van de schaal. Maar wat maakt VPS nou anders dan een dedicated server? Hieronder alle voordelen van VPS ten opzichte van een dedicated server op een rijtje.

•    Implementatie gebeurt in een mum van tijd.

•    Lage instapkosten.

•    Je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

•    Onmiddellijk up- en downgraden.

•    Snel verhuizen

•    Hoge beschikbaarheid. 

Vragen? We helpen je graag!