Een website bouwen; zelf doen of een website bouwer inschakelen?

13-02-2022

Een website voor je bedrijf is tegenwoordig echt een must. Je wilt jezelf, je diensten en je producten aan de wereld laten zien en een website is daar dé manier voor. Een website bouwen hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Dat is helemaal afhankelijk van wat je er allemaal op wilt plaatsen, hoe je de informatie wilt presenteren en natuurlijk je budget. In dit artikel laten we je een aantal mogelijkheden zien.

Gratis website bouwen

Gratis een website bouwen betekent eigenlijk altijd dat je zelf aan de slag gaat met gratis ‘open source’ platformen. Wordpress is bijvoorbeeld zo’n platform, dat wij bij Mijnwebsitehosting volop ondersteunen. Als je bij ons webhosting hebt besteld, dan zorgen wij er ook voor dat Wordpress direct geïnstalleerd staat, zodat je er in feite direct mee aan de slag kunt. We hebben het al eerder over deze gratis methode gehad in ons artikel: Wordpress website maken.

Wanneer je kiest voor een gratis website bouwen, dan kies je er meestal voor om iets nieuws te leren. Je moet jezelf afvragen of je daar zin en tijd voor hebt. Ben je op een gegeven moment klaar met het bouwen van je gratis website, dan geeft dit wel een enorme voldoening. Je kunt de website daarna ook zelf onderhouden. Dat is een groot voordeel van zelf een website bouwen in plaats van een externe partij inschakelen.

Een website bouwer inschakelen

Heb je geen zin of tijd om zelf een website te bouwen? Dan kun je natuurlijk ook een website bouwer inschakelen. Je kunt kiezen voor een zzp (freelance) website bouwer of je kunt je website laten maken door een reclame-internetbureau.

Over het algemeen ben je goedkoper uit bij een zzp’er. Zorg er dan wel voor dat je zeker weet dat je de juiste zzp’er inschakelt die je website kan bouwen. Hij of zij moet namelijk bekend zijn met het ontwerpen van websites, kennis hebben van interactie ontwerpen en vervolgens moet hij/zij het ook nog eens kunnen bouwen in een gebruiksvriendelijk systeem, zodat jij je website daarna eenvoudig bij kan houden. Vaak gebruikt een zzp’er daar het zeer geschikte Wordpress-systeem voor.

Kies je voor een reclame-internetbureau als website bouwer, dan ben je over het algemeen duurder uit. Een dergelijk bureau zet namelijk vaak een compleet team in voor het bouwen van je website, met onder anderen een interactieontwerper, een grafisch ontwerper en een (aantal) programmeur(s). Het komt bij een reclame-internetbureau ook regelmatig voor dat er gebouwd wordt in een zelf ontwikkeld CMS-systeem, dat voor de leek niet altijd goed te begrijpen is, waardoor aanpassingen een dure aangelegenheid kunnen worden. Let daar dus op.

Heb je een groot bedrijf met voldoende budget voor het bouwen van je website? Dan kan dit toch een heel goede keuze zijn vanwege de volledige vrijheid die je krijgt voor wat betreft de ontwikkeling en optimalisatie van (complexe) functionaliteiten. Vergeet dan vooral niet voor professionele webhosting te kiezen van Mijnwebsitehosting, zodat je website áltijd als een speer blijft gaan!

Niet perfect vanaf de lancering

Denk overigens niet dat je website direct vanaf de lancering perfect moet zijn! Je website mag ‘organisch groeien’. Je zult merken dat zodra je een website hebt, je deze blijft aanvullen met nieuwe informatie, nieuwe afbeeldingen, producten, aanbiedingen, artikelen, filmpjes, etc. Dat bijhouden van je website is goed voor de vindbaarheid ervan, want Google ziet dat de website telkens verder wordt uitgebouwd met verse content. Dit is een van de factoren die Google gebruikt om je website te positioneren in de zoekmachine.

Blijf je website analyseren

Wanneer je je website blijft uitbouwen, wordt deze 'zwaarder', bevat het meer code en kan het nodig zijn om zo nu en dan eens een website analyse uit te voeren. Wij hebben een apart artikel geschreven over de website analyse. Hier staat precies in welke website analyses belangrijk zijn en hoe je ze kunt uitvoeren.

Conclusie

Een website bouwen kun je in de basis dus op 2 manieren gedaan krijgen. Je bouwt zelf je eigen website of je laat deze bouwen door een externe partij. Welke methode bij jou het beste past, is grotendeels afhankelijk van je budget. Ook je netwerk kan sterk van invloed zijn. Wellicht kun je een goede website bouwer vinden via je contacten, die voor een scherpe prijs kan bouwen. Ga in ieder geval voor de hoogst haalbare kwaliteit voor je budget, daar zul je altijd het langst profijt van hebben.

Vragen? We helpen je graag!