Wordpress website verhuizen, zo doe je dat zelf

13-02-2022

Wordpress website verhuizen, zo doe je dat zelf

Heb je een Wordpress-website elders gehost, maar wil je overstappen naar onze webhosting? Dan lijkt het verhuizen van je Wordpress-website je misschien een heel gedoe. Het zou je zelfs kunnen tegenhouden om de stap te zetten. Laat je door die gedachte niet ontmoedigen! Je Wordpress website verhuizen is namelijk tamelijk eenvoudig, als je weet hoe het moet. In dit artikel leggen wij het je in wat meer detail uit.

We gaan er in dit artikel van uit dat je contract met je huidige hostingpartij binnenkort afloopt. De focus ligt in dit artikel op het daadwerkelijk overzetten van de bestanden en de database. Dat laatste wordt nog weleens vergeten en dan werkt het niet. Heb je hier nu helemaal geen trek in? Dan kunnen wij de verhuizing ook voor je doen.

Een back-up maken van je website en database.

Het is belangrijk dat je nog bij je huidige hostingpartij een back-up kunt maken van je website, zodat je een laatste versie hebt voor het verhuizen van je Wordpress-website.

Met de juiste tools is het verhuizen van je Wordpress-website eigenlijk zo gebeurd. Zo hoef je niet eens in te loggen in bijvoorbeeld ‘Plesk ‘of de ‘Direct Admin’ van je huidige hosting, om bij je bestanden en database te kunnen. 

Installeer de plug-in ‘Duplicator’ en activeer deze binnen je Wordpress-omgeving. De standaardinstellingen kunnen meestal zo blijven als ze nu zijn. Is dat niet het geval, dan geeft de plug-in tijdens het bouwen van een ‘Worpress website pakketje’ een melding met instellingen die je kunt veranderen. Voor de meeste hostingpakketten staan de standaardinstellingen goed.

Een complete back-up maken van je Wordpress website voor de verhuizing

 1. Ga in je Wordpress menu aan de linkerkant naar Duplicator > Pakketten, en klik op de knop rechtsboven: ‘Maak nieuwe’. Je gaat nu een back-up maken van je complete website inclusief database.
 2. Er wordt om een naam gevraagd en je kunt eronder eventueel nog instellingen aanpassen. Meestal zijn aanpassingen niet nodig.
 3. Klik op ‘Volgende’ en er wordt een scan gemaakt van de website. Naderhand krijg je een overzicht waarin je ziet of alles in orde is. Staat alles op groen en grijs? Dan kun je eronder aanvinken: “Ja. Ga verder met het aanmaakproces!” Klik vervolgens op de knop eronder: ‘Maak’. Staat niet alles op groen en grijs? Dan geeft de plug-in je advies over welke instellingen je kunt veranderen, zodat het toch kan werken.
 4. Je pakket wordt nu gemaakt en je bent al op de helft met het verhuizen van je Wordpress-website! Als het pakket eenmaal is gemaakt, kun je 2 bestanden downloaden: de installer.php en het archief (meestal zip). Download beide.

Je hebt nu succesvol een back-up gemaakt van de bestanden en je database!

De Wordpress website verhuizen met de restore-bestanden

Nu gaan we de website terugzetten op onze hosting. We gaan ervan uit dat het domein inmiddels is overgezet, de hosting gereed is gemaakt en dat je van ons de gegevens hebt ontvangen van je nieuwe database.

 1. Upload met een FTP client de installer.php en het archief.zip in de public_html directory van je hosting.
 2. Ga naar https://jouwdomein.xx/installer.php
 3. Volg de stappen. Daarna wordt gevraagd om de gegevens van je database. 
  - De host staat als het goed is al goed ingesteld op ‘localhost’, dit kan zo blijven.
  - De naam van de database.
  - De gebruikersnaam van de database.
  - Het wachtwoord dat bij de gebruikersnaam hoort.
 4. Klik op ‘Test connection’ en er wordt gekeken of de gegevens van de database kloppen. Is dit allemaal correct, dan vink je nog aan ‘Ik heb alle waarschuwingen en mededelingen gelezen. Tot slot klik je op ‘Volgende’.
 5. De website wordt nu geïnstalleerd. In de volgende stap wordt de database geüpdatet, zodat de website helemaal goed draait. Met deze stap kun je zelfs een website naar een compleet andere domeinnaam verhuizen.
 6. Tot slot wordt nog gevraagd om de installatiebestanden (onder andere de originele installer.php en het archief.zip) te verwijderen.

Je hebt zojuist helemaal zelf je Wordpress-website verhuisd! Viel het je allemaal mee, of is het allemaal toch niet zo vlekkeloos verlopen? In dat laatste geval staat ons team van deskundigen áltijd voor je klaar!

Vragen? We helpen je graag!