Een veilige website maken, ontdek hoe je dit doet in Wordpress

13-02-2022

Het hebben van een veilige website wordt steeds belangrijker. Tegenwoordig hebben we steeds vaker te maken met onveilige websites die vatbaar zijn voor malware en hackers. Vervelend, vooral als je bedrijf daarvan afhankelijk is. Wat kun je zelf doen om jouw website zo veilig mogelijk te maken? Hier gaan wij wat dieper op in, met de focus op de beveiliging van websites met het WordPress CMS.

Een veilige website met een SSL-certificaat

De basis van websitebeveiliging begint bij de hosting. De hostingprovider is belangrijk, omdat daarmee de verbinding wordt gemaakt. Om een website veilig te houden moet er een beveiligde verbinding worden opgezet met behulp van een SSL-certificaat. Hierdoor verschijnt er, vooral bij oudere browsers, een slotje naast de URL in de adresbalk. Wanneer bijvoorbeeld persoonlijke gegevens worden verstuurd, zijn deze gegevens versleuteld. Niemand kan ze onderscheppen.

Standaard https met SSL webhosting bij Mijnwebsitehosting

Mijnwebsitehosting biedt voor iedere website een gratis SSL-certificaat aan. Deze worden standaard geïnstalleerd, zodat de veiligheid van je website up-to-date is wat betreft de verbinding met onze hosting. Je kunt dit ook zien aan het webadres dat begint met https in plaats van http. Mijnwebsitehosting helpt je graag om je website veilig te maken.

Beveilig je WordPress website met plugins

Behalve een veilige verbinding heb je natuurlijk ook te maken met zwakke punten in de gebruikte software, in dit geval WordPress. Ook andere systemen vertonen zwakheden, maar we richten ons nu op WordPress omdat dit een veelgebruikt systeem is. Het is verstandig om een extra plugin te installeren die je website bijvoorbeeld beschermt tegen brute-force inlogpogingen en andere methoden om je website te misbruiken of kapot te maken. We raden je bijvoorbeeld 'Solid Security' of 'Wordfence' aan. Deze plugins zijn gratis te gebruiken en bieden tal van mogelijkheden om je website veilig te maken en te houden.

Verwijder ongebruikte thema's en plugins

Bij een nieuwe WordPress-installatie worden vaak verschillende thema's geïnstalleerd. Deze thema's kunnen kwetsbaarheden bevatten waardoor je website gehackt kan worden. Wij raden daarom altijd aan om ongebruikte thema's te verwijderen. Daarnaast is het verstandig om zo min mogelijk plugins te installeren, aangezien elke plugin een kwetsbaarheid kan bevatten die je website onveilig maakt.

Een backup voor als het toch misgaat

Ook kan er bij een update van WordPress, een plugin of een thema altijd weer een nieuwe kwetsbaarheid ontstaan en kunnen kwetsbaarheden die er al lang zijn pas laat ontdekt worden. Hierdoor is je website eigenlijk nooit helemaal veilig. Wat je hiertegen kunt doen, is ervoor zorgen dat je altijd de laatste updates hebt geïnstalleerd en regelmatig back-ups maakt. Mocht er iets misgaan, dan kun je in ieder geval teruggaan naar een moment waarop je weet dat je website nog veilig was. Probeer dit proces te automatiseren, zodat je er zelf niet meer aan hoeft te denken.

Mijnwebsitehosting biedt geautomatiseerde dagelijkse back-ups en kan je website tot wel 60 dagen terug herstellen!

Impact op je vindbaarheid

Tot slot heeft een veilige website ook impact op je vindbaarheid. Google vindt het steeds belangrijker dat een website veilig is. SSL is bijvoorbeeld een factor waarmee rekening wordt gehouden bij het positioneren van je website in de zoekresultaten. Heeft je website geen SSL, dan kun je erop rekenen dat dit je posities en dus bezoekers kost.

Wil jij ook een veilige website maken of je bestaande website beveiligen? Wij hopen je hiermee op weg te hebben geholpen, maar mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben, dan staan we natuurlijk altijd voor je klaar!

Vragen? We helpen je graag!