Website indexeren op Google & Bing, maak jezelf vindbaar!

13-02-2022

Vorige keer hebben we besproken hoe je je Wordpress-website kunt verhuizen naar onze webhosting, zodat ook jij kunt genieten van topkwaliteit webhosting. Eenmaal online zul je nog wel aan Google of Bing kenbaar moeten maken dat je website bestaat, zodat deze vindbaar wordt voor de rest van de wereld. Anders gezegd: je wilt graag je website laten indexeren door Google en Bing. Indexeren betekent dus eigenlijk dat je wordt vermeld in de zoekmachine.

Cruciaal voor je online succes!

Wanneer deze bedrijven niets afweten van het bestaan van je website, loop je bezoekers – en daarmee kostbare leads – mis. Ze kunnen je namelijk niet vinden via de zoekmachine. Je website zul je moeten laten crawlen. Dat wil zeggen dat je aan de zoekrobots vertelt welk domein ze moeten bezoeken om uit te lezen. Hoelang het duurt voordat je vindbaar begint te worden? De belangrijkste pagina’s en zoekwoorden worden opgenomen in de index. Circa een week na het moment waarop je je website hebt aangemeld, begint je website voorzichtig vindbaar te worden.

Vindbaarheid vergroten

Vanaf dat moment wil je natuurlijk meer bezoekers, want hoe meer bezoekers, des te meer leads – en des te meer daadwerkelijke klanten – je zult ontvangen. Daarvoor moet je je vindbaarheid vergroten. Dit doe je door middel van SEO. Dit kan een technisch aspect zijn door de website technisch volledig te optimaliseren, maar content is ook bijzonder belangrijk. Een nieuw blog, nieuwsartikel of een landingspagina levert weer een aantal nieuwe keywords op, waarop je wellicht vindbaar kunt worden. Google en Bing verwachten echter wel dat je kwalitatief goede pagina’s publiceert, met informatie die daadwerkelijk bijdraagt aan de hulpvraag van je publiek. Wist je dat - met het vergroten van de vindbaarheid, ben je eigenlijk ook bezig met de promotie van je website

De Search Console en Webmaster tools

Wil je je website aanmelden? Dit doe je via de Search Console van Google. Hiermee beheer je je indexatie op Google. Wil je ook gevonden worden op Bing? Dan heb je hiervoor de Bing Webmaster tools. Meld je website aan op deze twee tools, dien je sitemap in bij beide en je bent er klaar voor: de indexatie wordt de komende tijd gestart.

Fouten op de website moeten worden hersteld

Zijn er tijdens een website analyse fouten op je website gevonden? Dan vind je dit na enige tijd terug in de tools van Google en Bing. Je krijgt er meestal een mailtje over en je kunt ermee aan de slag. In de meeste gevallen raden we wel aan om hier daadwerkelijk wat mee te doen, want het kan je ‘posities’ kosten. Welke fouten moet je wel oplossen en welke hebben niet zo’n haast? Dat vergt een stukje ervaring, die je na verloop van tijd vanzelf vergaart. Fouten met website-vitaliteit (webvitals) en beveiliging worden in ieder geval steeds belangrijker. Google en Bing willen graag dat de bezoeker een optimale ervaring op je website heeft. Denk aan de snelheid van je website (onze snelle webhosting is een must tegenwoordig!) en de veiligheid, bijvoorbeeld door middel van onze gratis SSL-certificaten. Wij vinden – net als Google & Bing – de veiligheid van je website enorm belangrijk!

Snelle webhosting voor je webvitals

Wil jij van je website een groot succes maken? Dan zul je de webvitals van je website in de gaten moeten houden in de besproken Search Console van Google en de Webmaster tools van Bing. De webvitals gaan over de gebruikerservaring van bezoekers van je website. Kort door de bocht zou je ook kunnen stellen dat de snelheid van je website erg belangrijk is. De basis hiervoor is de webhosting. Die moét gewoon goed zijn.

Mijnwebsitehosting werkt continu aan haar systemen om de bezoekers van jouw website een zo goed mogelijke ervaring te bieden met betrekking tot snelheid. Daarnaast is het aan jou om je website verder te optimaliseren, voor onder andere de webvitals. Elke website is anders, waardoor ook de optimalisatiepunten per website weer ergens anders liggen. In een volgend artikel zullen we nader ingaan op het optimaliseren van de webvitals.

Je ziet het dus; een succesvolle website is naast heel snelle webhosting ook afhankelijk van de indexatie door Google en Bing. Die indexatie is weer afhankelijk van de (technische) optimalisatie van je website. Er kan een hoop bij komen kijken om je website tot een succes te maken, maar met onze artikelen proberen wij je telkens een stukje verder te helpen. Ga dus snel aan de slag met het aanmelden van je website bij de Google Search Console en de Bing Webmaster tools!

Vragen? We helpen je graag!