Een bestaande website aanpassen? Dit zijn je mogelijkheden!

13-02-2022

Heb je een bestaande website en wil je die aanpassen? Misschien heb je de website niet zelf gebouwd en en vraag je je af wat en hoe je dit het beste kunt doen. Wij vertellen je in dit artikel alles over de mogelijkheden en waar je aan moet denken.

Wat zou je op een bestaande website kunnen aanpassen?

We zetten een aantal veelvoorkomende mogelijkheden voor je op een rij, samen met een indicatie van de moeilijkheidsgraad:

Meestal eenvoudig

  • Je wil de bestaande informatie op je eigen website up-to-date maken.
  • Er is een nieuwe pagina nodig voor een nieuw product in een bestaande opmaak.
  • Je wil de stijl van jouw website enigszins moderniseren.
  • Je wil een knop toevoegen naar een andere pagina.
  • Je wil een socialmediakoppeling maken.
  • De beveiliging van je website wil je verbeteren.

Meestal wat moeilijker

  • Je wil je website instellen om leads / conversies van de huidige website bij te houden.
  • Je wil bezoekers kunnen meten.
  • Bepaalde elementen die niet meer werken wil je vervangen of verwijderen.

Kan wat lastiger worden

  • Je wil beginnen met een blog op je bestaande website.
  • De website moet responsive worden gemaakt.
  • Je wil de functionaliteit van je website uitbreiden.

Wanneer je een tekst wil aanpassen op je website omdat deze niet meer up-to-date is, is dit vaak relatief eenvoudig te doen. Ook kunnen afbeeldingen simpel worden vervangen.

Een nieuwe pagina maken met een bestaande opmaak is vaak ook niet ingewikkeld. In geval van WordPress kun je een bestaande pagina dupliceren en geheel naar wens aanpassen met teksten en afbeeldingen.

Praten we over het responsive maken van je website, dan is dat in de meeste gevallen niet zomaar te doen. Als de op maat gemaakte code of je thema dit niet ondersteunt, dan komt er erg veel bij kijken. Je kunt je dan afvragen of je je bestaande website moet aanpassen of dat je gaat beginnen met een nieuwe website.

Nieuwe website vs. website aanpassen

Hoe is je bestaande website opgebouwd? Is alles custom made met behulp van een ontwikkelaar of is er een thema gebruikt met veel aanpassingsmogelijkheden? In het laatste geval kun je het thema je eigen maken en aan de slag gaan. In het geval van een op maat gemaakte code zijn je mogelijkheden aanzienlijk beperkter. Vaak moet je dan met de ontwikkelaar om tafel om de mogelijkheden te bespreken.

De hosting van je website aanpassen

Je kunt natuurlijk ook de hosting van je website aanpassen en (voor nu) de rest ongewijzigd laten. Dan zul je je moeten verdiepen in het verhuizen van je website. Je zou denken dat dit ingewikkeld is, maar dat kun je helemaal zelf! Wil je dit liever aan een professional overlaten? Dan kunnen wij je ook helpen! Wij hebben al hostingpakketten die je kunt proberen voor €1,- !

Gegevens die je nodig hebt

Voor aanpassingen heb je natuurlijk ook allerlei gegevens nodig. We sommen voor je op wat je waarvoor nodig hebt.

  • Hostinggegevens - Voor als je back-ups, mail, DNS en allerlei andere back-end aanpassingen wil maken.
  • CMS inloggegevens - Bijvoorbeeld van WordPress of Magento als je bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen of andere content op de website wil aanpassen.
  • Google Analytics inloggegevens - Als je bijvoorbeeld aanpassingen wil maken voor het meten van conversies.
  • Search Console inloggegevens - Als je de prestaties van je website wil bijhouden en verbeterpunten wil vinden.

Voordat je aanpassingen gaat maken, maak een back-up!

We kunnen het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om back-ups bij te houden. Zorg dat je, voordat je aan de slag gaat, een back-up hebt gemaakt van je websitebestanden én database. Hier zijn vaak plug-ins voor te vinden die je eenvoudig kunt installeren in je CMS. Bewaar deze back-up op een veilige locatie. Mocht er iets misgaan, dan ben je superdankbaar dat je nog een back-up achter de hand hebt.

Ga jij je bestaande website aanpassen of maak je een nieuwe start? We hopen dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven en je helpt om de juiste keuze te maken. Wij helpen je graag verder met al je hostingvragen!

Vragen? We helpen je graag!